Így szárnyalt a Budweiser Zeusz szerelmével
2017. november 12. írta: ArtMeetsAds

Így szárnyalt a Budweiser Zeusz szerelmével

budweiser-ganumedesz_2.jpg

Amerika első számú sörének és egy mitológiai alaknak nagy találkozása és máig tartó hatása

Zeusz szerelme, de melyik?

A görög főisten többek között számtalan viszonyáról ismert, az egyik szerelme pedig a mitológia szerint a trójai király, Trósz fia volt.
A szép és ifjú Ganümédész épp az Ida-hegyen legeltette a nyáját, amikor Zeusz elrabolta és magával vitte az Olümposzra. A fiú az istenek pohárnoka és a főisten szerelme lett, azonban a viszony csakhamar kiváltotta Héra haragját, így Zeusz a csillagok közé emelte Ganümédészt és a Vízöntő képeként élt tovább hallhatatlanságban.

Zeuszt legtöbbször szent állataként, győzedelmes sasként ábrázolják, Ganümédészt pedig egy tökéletes testű fiúként láthatjuk, akinek arca azonban sokszor nőies vonásokat mutat. Az ifjú megadóan hagyja magát, miközben olykor egy amforát vagy serleget tart a kezében.

ganymedes_mix.jpg

girolamo_da_carpi_the_rape_of_ganymede_1543-1544.jpg

the_rape_of_ganymede_c_1556_from_the_workshop_of_willem_de_pannemaker.jpg

A sör újra feltalálása és a Budweiser történet kezdete

budweiser-clydesdale-horses-in-prohibition-washington-d-c-daniel-hagerman.jpgAz amerikai fogyasztók a 19. század második felében első sorban a felső erjesztésű, porter vagy stout típusú angol söröket ismerték, melyeknél azonban sokkal népszerűbb italnak számított a könnyebb alma bor illetve a karakteresebb whisky. Míg Európában sok helyen a sört valóban folyékony kenyérként és étkezés helyett is számon tartották ekkoriban, az új világban sokkal fontosabb volt, hogy kellemesen és könnyedén töltsék el az idejüket az emberek, ahogyan áll egy 1870-es évekbeli sörfőző kiadványban is.

Az eredetileg Bavarian Brewery elnevezésű, majd az alapítók után Anheuser-Busch névre keresztelt sörgyár 1876-ban dobta piacra Budweiser nevű sörét, mellyel túlzás nélkül új tartalmat és ízt adtak az akkoriban kevésbé népszerű italnak. A Budweiser az egyik első alsó erjesztéssel készült sör volt, piacra dobása pedig összekapcsolódott az amerikai nemzet jólétével és fejlődésével. A sörgyár alapítói, Eberhard Anheuser és Adolphus Busch a második ipari forradalom úttörői közé tartoztak, az alap receptúrát Csehországból hozták magukkal, majd számos technológiai újítást vezettek be, többek között élen jártak a sörszállító hajók hűtési rendszerének korszerű kialakításában, a pasztőrözésben és a széndioxid dúsításban is. Néhány év alatt a Budweiser az egyik legnépszerűbb ital lett, a sörgyár tulajdonosai pedig a Királyok söreként reklámozták.

A sas felszállt

Az Anheuser-Busch sörgyár logójában a kezdetektől megtalálható volt az első számú amerikai szimbólum, a fehérfejű rétisas, mely talán az egyik kiindulópontot jelentette a Ganümédész történet párhuzamba állításával is. A Zeuszt jelképező sas utal arra, hogy az istenek és a mindenség királya szintén nem szerethetne mást, mint a királyokat megillető italt, a nektárt pedig itt a sör helyettesíti, amit természetesen most is Ganümédész tart a kezében.

A mitológiai történet és a sörmárka összekapcsolásához Frank Kirchbach angol származású festő, grafikusművész 1892-ben készített munkája jelentette a kiindulási pontot, melyen Ganümédész elrablása látható. A mű újragondolt változata 1906-ban jelent meg a Theatre Magazine oldalain, ekkor már a mitológiai alak kezébe került egy üveg sör is. A hirdetés szövege szerint a modern kori Ganümédész egyenesen az isteneknek viszi és mutatja be a Budweisert. A témát kisebb változtatásokkal később is elővette a márka, feltűnt egy 1987-es műanyag tálcán és egy 1993-ban készült korsón is.

ganymedes_mix_2.jpg
ganymedes_mix_3.jpgAz idők múlásával Ganümédész helyét átvették a modern reklámarcok, de a nagy madár a gyárhoz kötődően máig megmaradt. Az Anheuser-Busch 2013-ban olvadt össze a belga Interbrew és a brazil AmBev vállalatokkal, viszont az új multinacionális sörfőző cég, az Anheuser-Busch InBev logójában a sas továbbra is szárnyal.

ganymedes_mix_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://artmeetsads.blog.hu/api/trackback/id/tr7713251295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása