Egy csészényi Olaszország
2018. július 29. írta: ArtMeetsAds

Egy csészényi Olaszország

lavazzacollage3.jpg

Annie Leibovitz fotói az olasz kultúra eszenciájáról a Lavazza felkérésére.

Ha a nagy csizma országának legjobbjaira gondolunk, akkor a művészetek, a divat, a gasztronómia mellett előbb-utóbb a kávé is a felsorolásba kerül. A Lavazza kampányában ezeket ötvözték napjaink egyik legelismertebb fotográfusával, illetve olyan olasz modellekkel, mint például Isabella Rossellini színésznő lánya, Electtra Rossellini Wiedemann.

A fotósorozat eredetileg a Lavazza 2009-es naptárához készült, de a képeket később óriásplakátokon is felhasználták az egyes termékekkel társítva. Az egyes hónapokhoz olyan jellemző elemeket választottak, melyek átszövik az olaszok mindennapi életét és meghatározzák szenvedélyes temperamentumukat. Összesen 6+1 kép készült, melyek közül egyik a naptár borítójaként szolgál, a másik hat pedig a párba állított hónapokhoz kapcsolódik.

Karnevál / borító

A borítón a világ egyik legismertebb, ősi hagyományokra épülő eseményére, a velencei karneválra történik egy utalás. A letisztult ábrázoláson a modell egy csésze formájú maszkot visel, és körülötte felsejlenek a Szent Márk tér oszlopsorai.

lavazza_00.jpg

Történelem / január, február

Az emberiség története szorosan összekapcsolódik Itália történetével az ókortól kezdve, így természetesen ennek megszemélyesítése sem hiányozhat.

Az ábrázoláshoz a mitológiából ismert Romulus és Remus alakját hívták segítségül, akik nem csak mint Róma városának alapítóit ismerhetünk, hanem az egyik leghíresebb alkotás is hozzájuk köthető. Az anya farkas által nevelt testvérekről készült bronzszoborról már a 10. században is említést tettek a források, a mű először a Laterán előtti téren állt, majd a 15. században került mai helyére, a Palazzo dei Conservatori épületébe.

A farkast megtestesítő modell kezéből természetesen nem hiányozhat a Lavazza csészéje, ami ezentúl minden alaknál feltűnik. 

lavazzacollage1.jpg

Divat / március, április

Egyfajta reklám a reklámban megoldás látható a harmadik fotón, hiszen a divat bemutatásához a milánói székhelyű luxusmárkát, a Dolce & Gabbana kreációit használták fel műtermi környezetben. A modell az antik szobrok mintájára kontraposzt pozícióban áll, a borítóképhez hasonlító testszínű fehérneműben és csészével a kezében. 

lavazza_04.jpg

Művészet / május, június

Leonardo da Vinci itáliai első számú polihisztora, aki nem csupán a világ legismertebb műveinek alkotója, de az emberi anatómia kutatásának és ábrázolásának úttörője is volt.

A Vitruvius-tanulmány mintájára készült képen a csésze központi szerepet kap a modell körvonalaként és a kezében is.

lavazzagirl.jpg

Csábítás / július, augusztus

A megkísértés, a hódítás már az ókori római istenek korában központi szerepet kapott, az olasz udvarlás, a latin szeretők pedig máig külön fogalomként léteznek.

A kép hátterében Canaletto (teljes nevén Giovanni Antonio Canal) műveit idézik, aki a változatos, aprólékos részletekre is figyelő alkotásaival új szintre emelte a városképeket.

lavazza_08.jpg

Konyhaművészet / szeptember, október

Az olasz különlegességek legjavából nem hiányozhat a tészta, mely végtelen számú formában és ízesítésben kerül az asztalra nap mint nap. A fotó hátterében a gasztronómiájáról is híres toszkán táj sejlik fel.

lavazza_10.jpg

Mozi / november, december

Végül, de nem utolsó sorban, a filmművészet is sorra kerül, mely Olaszországban a '60-as, '70-es években érte el csúcspontját.

A legismertebb rendezők között megtalálható Pier Paolo Pasolini, Franco Zeffirelli, Michelangelo Antonioni és Federico Fellini is. Utóbbi, 1960-ban bemutatott La Dolce Vita című filmjének ikonikus jelenetét fényképezték újra, felelevenítve Anita Ekberg alakját a Trevi-kútban. 

lavazza_12.jpg

A fotósorozat készítéséről megtekinthető egy videó itt.

Ügynökség: Armando Testa, Turin, Olaszország
Kreatív igazgató: Michele Mariani
Művészeti vezető: Andrea Lantelme
Szövegíró: Cristiano Nardo

A bejegyzés trackback címe:

https://artmeetsads.blog.hu/api/trackback/id/tr9014148657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása